In de badkamer een monoloog afsteken kan iedereen, een verhaal vertellen waar echt naar wordt geluisterd is, eh, precies: een ander verhaal.
Interesse is mijn vak, nieuwsgierigheid mijn sterkste drijfveer. Nieuwsgierigheid naar mensen en hun verhalen, naar de manieren waarop we al die verhalen met elkaar uitwisselen. Door te praten, te lezen, te kijken en te klikken. Ik werk al meer dan vijfentwintig jaar als journalist en (eind)redacteur. Met alle verhalen die ik bij elkaar heb geschreven, kun je met gemak het zwarte gat vullen, of een encyclopedie samenstellen – al wordt het dan wel een buitengewoon bonte mengeling van interviews, reportages en columns.
Mijn stukken zijn verschenen op allerlei websites, en in diverse bladen zoals Rails, Panorama, Playboy, Reizen, Elle, De Zaak en Men’s Health. Van gezondheid, personal finance en misdaad, van design, architectuur tot een Schots whiskyeiland: ik schrijf over verschillende onderwerpen voor uiteenlopende titels en tóch is er een gemene deler. Kort of lang, het zijn altijd degelijke artikelen, in elkaar gezet met een timmermansoog voor details en een regisseursblik voor soepel scharnierende scènes.
Ik heb, behalve op de School voor de Journalistiek, ook op de Filmacademie gezeten. Verder dan de louter bij een handvol filmische fijnproevers bekende cultclassics De Man Zonder Angst, Darwin en Lui Zaad heb ik het weliswaar niet geschopt, maar de vaardigheid om beeldend te schrijven heeft me niet verlaten. Voor een aantal tv-programma’s schreef ik scripts, voor een reeksje reclamebureaus short en long copy.
Ik schuif ook geregeld naar de andere kant van het bureau, buig me over nieuwe concepten, begin websites, run redactionele projecten, beheer budgetten en doe al die andere dingen die je van een doorgewinterde eindredacteur verwacht. Noem me een editorial consultant, if you please.
Er is ook een reeks boeken van mijn hand verschenen, onder meer over het vaderschap. Toen ik in 2000 vader werd, kon ik geen praktisch handboek vinden: ik besloot zelf de pen ter hand te nemen. Ik schreef Zwangerschapsmanagement voor Mannen, een boek dat mannen stap voor stap naar de komst van hun eerste kind loodst, en de bestseller Babymanagement voor Mannen. U begrijpt, ik gebruik managementtaal om vaders te verleiden. Een benadering die vaders in binnen- en buitenland aanspreekt. Mijn boeken zijn gepubliceerd in Duitsland, Engeland, de VS, Brazilië en China. Mijn twee kinderen blijven dankbare onderwerpen. Op IkVader.nl houd ik een blog bij over hun avonturen, tegelijkertijd doe ik praktische kennis op over de verschillende aspecten van webbeheer.
Een paar jaar geleden kwam, na lang zwoegen, een droom van me uit. De Bezige Bij publiceerde mijn debuutroman, Een Kwestie van Zelfbehoud, een verhaal over een student journalistiek die in het labyrint van war-torn Libanon de greep op zijn idealen verliest. Enige autobiografische elementen kan ik niet ontkennen, net als het hoofdpersonage van deze roman heb ik niet meer de illusie dat mijn verhalen morgen de wereld geheel zullen omwoelen. Op mijn studentenkamer kon ik soms minutenlang droomstaren naar de zeegroene toetsen van mijn Remington typemachine, naar de hamertjes die sinistere complotten en duistere intriges zouden blootleggen. Dat idee is verdampt, gelukkig. Maar ik ben niet genezen van mijn grootste ambitie, een goed verhaal vertellen, voor web of print. Schrijven is een ambacht dat meer geduld dan inspiratie vergt.
Henk Hanssen